Up to date blijven over de laatste ontwikkelingen en cases?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief & mis niets!
Uw inschrijving kan niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je inschrijving voor de nieuwsbrief van Weborama is gelukt!

Verplicht veld *

* Door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief, gaat u akkoord met het ontvangen van e-mail marketingcommunicatie van Weborama Nederland. Je kunt je natuurlijk altijd weer afmelden via de afmeldlink onder aan elke nieuwsbrief of door contact op te nemen.

Subscribe!

Waar moet je opletten bij de creatie van online banners?

Posted on August 31, 2020

Hoe maak je nou impact met je banners en wat is nou optimaal qua creatie? Iets wat wij ons natuurlijk allemaal afvragen. Ster heeft recentelijk, samen met Unravel, een neuromarketing banner onderzoek gedaan om zo inzichten te krijgen in impactvolle banners.

Dit onderzochten ze met de volgende onderzoeksvraag: ‘Hoe performen verschillende soorten banners in het verkrijgen van aandacht en het activeren van de bezoeker?’ In deze blogpost gaan we eerst in op het doel van zo’n onderzoek, vertellen we iets meer over de creaties en geven we vervolgens het advies wat uit dit onderzoek is gekomen.

Het doel van een neuromarketing banner onderzoek is tweeledig. Enerzijds biedt eye tracking een objectieve aandachtswaarde voor elke banner. Zodoende is het mogelijk om inzicht te krijgen in welke bannertypes meer in het oog springen dan andere. Anderzijds biedt EEG (hersenactiviteit) de mogelijkheid om de kwaliteit van de aandacht te duiden. Dit geeft inzicht in de onbewuste emotie achter de aandacht: wat gaat er in het brein om wanneer men naar de banners kijkt en verschilt dit per bannertype?

Voor dit onderzoek hebben wij banners ontwikkeld voor het merk Basic Fit. Er zijn vijf verschillende bannertypes gebruikt die op verschillende posities van de NOS.nl nieuwspagina zijn geplaatst.


Nu natuurlijk hetgeen waar je stiekem op zit te wachten: het advies voor sterke(re) banners

  • Maak gebruik van de magnetiserende werking van gezichten.
    Visuals zijn namelijk aandachtstrekkers. De eerste fixatie op een banner, naast de tekst, vindt bijna altijd plaats op de visuals. Vooral de gezichten die de camera inkijken zorgen voor veel stopping en pulling power. Fixaties op deze gezichten gaan gepaard met hoge scores van verlangen.
  • Zorg ervoor dat het logo altijd in beeld is, ook bij bewegend banners. Plaats het logo naast de visual of bovenaan de banner.
    Nadat de hoofd-visual de aandacht heeft getrokken, wordt er vaak gezocht naar het merklogo. Bij banners met bewegend beeld komt het wel eens voor dat het merklogo buiten beeld valt ten tijde van de fixatie. Op dat moment wordt de link tussen advertentie en merk niet gelegd.
  • Plaats de belangrijkste informatie van de banner in het midden. Dit kan een aanbieding zijn, maar bijvoorbeeld ook het merklogo.
    Bij de banners onderaan de tekst wordt er bijna altijd als eerste gekeken naar het midden van de banner. De tweede fixatie vindt daarna meestal plaats aan de linkerkant. De rechterkant van de banner wordt vaak overgeslagen
  • Geef je statische banner meer pulling power (aandacht) door gebruik te maken van de carrousel beweging (swipe cube).
    Bij de banners die gebruik maken van een carrousel vindt de eerste fixatie vaak plaats vlak na de draai.


Verder goed om te weten:

  • Hoe opdringeriger een banner, hoe lager de engagement. Je kijkt ernaar omdat het er is, niet per se omdat interessant is.
  • Indien er beweging is trekt een banner 2x zo veel aandacht
  • Een banner onderaan de pagina is de all-round winnaar kijkende naar pulling power (aandacht), verlangen, engagement etc.
  • Een statische banner (zijkant) presteert in dat opzicht het minst.
  • Welk doel heb je met je banner? Koppel dit aan de meest passend KPI
    • Doel: zoveel mogelijk mensen moeten de banner zien. Kies dan een ‘in your face banner optie’ zoals content scroller/ kijkraam
    • Doel: meer kwalitatieve clicks, in verband met relevantie. Kies dan een subtielere banner zoals banner onderaan

Benieuwd naar het complete onderzoeksrapport? Download dit rapport hier.

Heb je vragen/opmerkingen over bovenstaande informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via sales@weborama.nl.