Dit jaar is al eventjes begonnen en zoals altijd maken we elk kwartaal een benchmark analyse van alle campagnes die via ons draaien. Dit rapport is van 1 januari tot en met 31 maart. Binnen Rich Media vallen verschillende formaten met elk andere doelstellingen. Het is daarom raadzaam om de juiste formaten te kiezen die aansluiten bij de doelgroep en de campagne doelstellingen. Om deze keuze te vergemakkelijken hebben we een benchmark analyse gemaakt van een aantal Rich Media formaten. We hebben meer dan 100 formaten in ons portfolio, we hebben echter in dit rapport de tien meest ingezette formaten geselecteerd (lees: dat voorkomt overkill).
We zullen de benchmarks toelichten aan de hand van vier indicatoren.: CTR, Engagement Rate, Interaction rate en viewability. CTR is de click through rate, Engagement rate is gebaseerd op alle user intended interacties (clicks, buttons, expands, videocontrols) , Interaction rate is een combinatie van Engagement en Mouseover (dwells). Ten slotte is viewability opgenomen volgens MRC standaarden (1 sec active view, min. 50%). Uiteraard zijn de doelstellingen per adverteerder anders (branding, bereik, leads, sales) en houden deze cijfers daar geen rekening mee.
APTO
De Automated Page Take Over (APTO) is het formaat wat wij het vaakst tegenkomen en dat is ook niet gek want deze levert erg goede resulaten op. Net zoals de vorige analyse komt dit formaat weer als beste uit de test en is daarmee erg stabiel qua resultaten. De APTO bestaat uit skins in combinatie met met een Fullwidth Header, Billboard of een Leaderboard. De skins van de APTO zijn responsive en kunnen daardoor op vrijwel elke website draaien. De User Interaction Rate (31,30%) is bij de APTO erg hoog. Dit komt doordat er talloze mogelijkheden zijn zoals gebruik van video, on-click elements, interacties en audio.
De drie mogelijkheden waaruit een APTO bestaat zijn ook nog uitgesplitst. Zoals je kan zien zijn de resultatan verschillend per metric. Zo heeft de Leaderboard de hoogste CTA (1,09%). Maar mocht je op zoek zijn naar een formaat met een hoge engagement is de billboard de beste optie. Daarom is het belangrijk om eerst te kijken wat de KPI’s van desbetreffende campagne zijn en aansluitend daarop de juiste formaten te selecteren.
Vaak worden er ook Take-overs ingezet die specifiek voor één website zijn gemaakt en daardoor net weer andere specificaties hebben. Deze zijn meegenomen in het rapport, maar zijn tamelijk vertekend, omdat deze vaak maar op één website draaien en dus gelijk minder views e.d. hebben dan een APTO die RTB wordt gedraaid.
De Mid- en Interscroller wordt steeds populairder. Dit formaat scoort boven het benchmark van de metric CTR en heeft een prima Engagement Rate (1,57%). Hetzelfde geldt voor de Billboard. Dit formaat scoort hoog op Visibility en is een goede keus wanneer je de interactie wilt aangaan met je doelgroep.
Binnen het adslot (320x240) vallen verschillende formaten: Parallax, MTO (Mobile Take-over), Swipecubes, mobile halfpage en deck of cards. Deze draaien zowel Mweb als In-app. Deze categorie heeft de hoogste Engagement Rate (7,5%).
Op het adslot 300x250 worden ook veel mobiele uitingen ingezet. Dit zijn onder andere de swipecubes, maar ook framescrollers, krasbanners en rectangles. In dit formaat worden vaak expands en video geïmplementeerd wat resulteert in een hoge visibilty.
De 320x100 is een formaat wat uitsluitend een adslot is op mobiel. Deze is wat lager in resulaten. Dit komt doordat veel websites dit formaat niet kunnen draaien op hun website en dus veel minder wordt ingezet. Ook staat dit formaat vaak helemaal boven- of onderaan een pagina wat de resultaten drukt.
De resultaten van de Superheader zijn omhoog geschoten ten opzichte van het vorige rapport. De Interactie Rate is zelfs verdubbeld, van 6,93% naar 14,94%. Doordat dit formaat op de volledige breedte van het scherm wordt getoond is deze zeer bruikbaar voor meerdere videos en CTA’s.
Tot slot, de Outstream Video Experience (OVX). Net als het vorige benchmark rapport scoort deze weer hoog op CTR. Dit formaat bestaat uit een video + reminder. We hebben ook twee nieuwe video formaten aan ons portfolio toegevoegd. Dit zijn de Mobile Portrait en de Native Outstream. Deze zijn nog zo fonkelnieuw dat ze nog niet zijn meegenomen in het rapport.
De resultaten die uit het rapport zijn gekomen zijn erg positief en liggen relatief hoog t.o.v. de markt. We zien veel bekende formaten terug komen, maar ook steeds meer nieuwe uitingen die uitgeprobeerd worden door de early adopters in de markt. We like!
Wil je meer weten over deze formaten en waar deze in te zetten zijn kijk dan voor inspiratie in onze showcase of neem contact met ons op dan komen we graag langs om er samen doorheen te lopen. Mocht je in Amsterdam zijn kom dan zeker even een koffie scoren als je in de buurt bent van de Keizersgracht 256.